• Imagen
  • Imagen
  • Imagen
  • Imagen
  • Imagen
  • Imagen
De pe net adunate si postate

Asa cum v-am promis data trecuta, astazi va voi prezenta continuarea excursiei . M-am cazat in Orsova la Pensiunea Oliver, situata pe malul Dunarii.

Orasul Orsova este situat in zona cea mai pitoreasca a fluviului Dunarea pe teritoriul tarii noastre.

Este un oras micut, frumos, situat intr-o zona deosebit de frumoasa, un oras din care se poate pleca prin Defileul Dunarii asa cum am facut noi.

Dimineata am pornit spre Moldova Noua si m-am oprit in golful Dubova pentru a pleca intr-o croaziera (la pretul de 25 Ron ) pe Dunare pe traseul: Capul lui Decebal, Pestera Ponicova, Pestera Veterani, Manastirea Mraconia, Cazanele Mari si Cazenele Mici.

Capul lui Decebal este situat pe Valea Mraconiei, in golful Dubova la 25 km de orasul Orsova pe drumul spre Moldova Noua.

Aceasta statuie, mai precis acest chip al regelui Decebal a fost sculptat in stanca de un grup de sculptori alpinisti finantati de omul de afaceri Constantin Dragan. Sculptura a durat din anul 1994 pana in 2004 fiind finalizata in proportie de 70%. Ca inaltime aceasta statuie este a sasea din Europa si este cu 6 metrii mai mica decat celebra statuie a Mantuitorului Isus Hristos din Rio de Janeiro (38m).

La baza chipului regelui Decebal este scris in traducere: Regele Decebal, facut de Dragan. Acest chip este vizibil dupa sosea si se poate ajunge langa el cu barca. Pestera Ponicova. Se poate ajunge la ea atat pe uscat cat si pe Dunare.

Are o lungime de 820 m si este formata din 3 galerii principale: galeria stalactitelor, galeria stalagmitelor si galeia liliecilor.

Deasemenea este structurata pe 3 nivele: 2 nivele au ramas sub apa datorita lacului de acumulare, iar al treilea nivel este la suprafata.

Din pacate doar am intrat in ea cu barca (asa era programul) si nu am putut sa o vizitez in totalitate, deoarece nu aveam echipament, dar cu prima ocazie cand ajung in zona vreau sa o abordez dinspre uscat.

Pestera Veterani a fost folosita ca adapost de lupta in razboaiele turco – austriece, putand adaposti 700 de ostasi.

Pestera a fost fortificata de aghiotantul lt – ului Iovanovivi, comandantul trupelor austriece, Veterani. Cele mai incrancenate batalii intre cele 2 armate au avut loc in anii 1692 si apoi 1788.

Mai multe lucruri despre aceasta pestera se gasesc in poza de mai jos.

Manastirea Mraconia – “locul de sub cerul lui Dumnezeu“. Nu se cunosc inceputurile acestei manastiri care se pierd in negura timpului. Pe geamul de la intrare se gaseste o prezentare succinta a istoriei aceste biserici din care am sa va spun si eu cateva lucruri. Un citat insa imi place foarte mult si vreau sa-l redau intocmai, deoarece tocmai acest citat face ca manastirea sa fie vestita: ” Nascuta si ucisa de mai multe ori, aceasta sfanta manastire ni se infatiseaza si azi, de dincolo de moarte, ca o certitudine a credintei, nadejde a Invierii si temelie a dragostei.”

Se stie sigur ca in anul 1523, banul Severinului Nicolae Garlisteanu cu sotia, fiica si nepoata ctitoresc aceasta manastire. Fiind asezata in calea armatei otomane, biserica a avut destule de suferit din partea acestora. In anul 1967 vechea manastire reconstruita de multe ori de-alungul timpului este demolata de regimul comunist. In anul 1993 se pune piatra de temelie a bisericii pentru ca in anul 1995 sa fie terminata in forma actuala. Din anul 2008 aceasta manastire a devenit manstire de maici.

Cazanele Dunarii sunt un defileu al fluviului Dunarea prin Muntii Carpati. Ele se afla la sud vest si nord est de localitatea Dubova.

Este un peisaj de vis, superb cum rar intalnesti. Ele se intind pe o distanta de 9 km pana la km 973 (lungimea de 973 km se calculeaza de la varsare pana la intrarea in tara).

Acest peisaj este deosebit dupa spusele ghidului mai ales in luna aprilie incepand cu data de 14, cand pe versantii muntilor golasi prin care trece Dunarea apar pentru o saptamana lalelele galbene, ca dupa trecerea lor sa infloreasca liliacul alb si mov care populeaza stancile muntilor spre fluviu.

P.S. Desi timpul a fost scurt, am putut vedea multe lucruri poate doar in treacat. As vrea ca anul viitor sa revenim in primavara ca sa vedem muntii infloriti. Sper ca si pe dumneavoastra cititorii acestor randuri, pozele si randurile de mai sus sa va inspire si sa va indemne sa vizitati aceste locuri frumoase. Avem o tara foarte frumoasa, unde oriunde te poti bucura de natura, peisaje deosebite si aer liber.

Sursa